#51; Förstå Uppenbarelseboken – Fyra Perspektiv på Vedermödan

Uppenbarelseboken är för många en av Bibelns mest svårtolkade böcker. Många kristna – inklusive goda bibellärare – försöker läsa den som en kronologisk berättelse från början till slut. Det kan tyckas logiskt, men leder till problem. Plötsligt verkar det som om vedermödan slutar flera gånger – i kapitel 6, 11, 14 och 19 – vilket skapar förvirring. Hur ska vi förstå detta?

Svaret är enklare än man tror. Det handlar om att se Uppenbarelseboken som fyra olika redogörelser för samma period – precis som de fyra evangelierna ger oss fyra vittnesmål om Jesu första ankomst.

Evangelierna som nyckel

Vi har fyra evangelier – Matteus, Markus, Lukas och Johannes – som alla berättar om Jesu liv, död och uppståndelse. De motsäger inte varandra utan kompletterar varandra med olika perspektiv och detaljer. Tillsammans ger de en fylligare bild.

På samma sätt innehåller Uppenbarelseboken fyra separata skildringar av Jesu andra ankomst och de händelser som leder fram till den – vedermödans tid.

De fyra redogörelserna i Uppenbarelseboken

Här är nyckeln till att förstå Uppenbarelseboken: den upprepar berättelsen om vedermödan fyra gånger, med olika fokus varje gång.

  1. Kapitel 6 – Vedermödan genom sigilldomarna
    Här får vi se hur Guds vrede börjar utgjutas när Lammet bryter de sju sigillen.
  2. Kapitel 7–11 – Vedermödan genom basundomarna
    En ny serie domar ljuder när änglar blåser i sina basuner. Här inkluderas också vissa ”parenteser”, avsnitt som ger extra information (t.ex. kapitel 10).
  3. Kapitel 12–14 – Vedermödan genom Antikrists verksamhet
    Vi får se hur Satan verkar på jorden, hur Antikrist reser sig, och hur de trogna förföljs. Här inkluderas också vissa ”parenteser”, avsnitt som ger extra information (t.ex. kapitel 12, 13).
  4. Kapitel 15–19 – Vedermödan genom de sju vredesskålarna
    Den sista och mest intensiva delen av Guds vrede. I kapitel 19 ser vi Jesus återvända i makt och härlighet.

Alla dessa fyra sektioner leder fram till Jesu återkomst – den andra adventen. De motsäger inte varandra utan kompletterar varandra, precis som evangelierna.

Sammanfattning: Låt Bibeln tolka sig själv

När vi förstår att Gud ger oss fyra olika skildringar av vedermödan och Jesu återkomst i Uppenbarelseboken, så blir hela boken klarare och mer begriplig. Vi slipper försöka pussla ihop ett enda långt kronologiskt tidsschema som inte går ihop.

Vi ser istället hur varje del ger olika detaljer och perspektiv – och tillsammans ger de en helhetsbild av de sista dagarna, domens dag och vår Herres härliga återkomst.


Vill du förstå Bibeln bättre? På DBLM.se lyfter vi fram undervisning som tar Guds Ord på allvar – varje ord, varje vers – och vi vill hjälpa dig att rätt dela sanningens ord (2 Tim 2:15) enligt den rena och bevarade texten i King James Bible 1611 (eller motsvarande TR-baserade svenska översättningar som Reformationsbibeln eller Karl XII:s Bibel).

Gud välsigne dig i ditt studium av Hans Ord!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *